Alcatraz Hegn & Rundtræ ApS logo Telefon

26 73 63 53

8:30 - 16:00
Alcatraz Hegn & Rundtræ BØRSEN Gazelle virksomhed 2018

Støbning af stolper til hegn

Sæt dine stolper til hegn korrekt, og opnå længste levetid samt vær sikker på dit forsikringsselskab dækker evt. Orkan- eller Stormskader


STØBNING VS. INGEN STØBNING AF HEGNSSTOLPERNE

Egetræsstolper til hegn

Lad det været skrevet med det samme. Der findes 2 "religioner" indenfor hegns branchen og derfor kan man som forbruger godt blive forvirret.

De to religioner:

 • Dem der støber stolperne.
 • Den der ikke støber stolperne.

I lighed med landets 9 ud af 10 forsikringsselskaber, og de byggesagkyndige som står bag, tilslutter Alcatraz Hegn & Rundtræ ApS, sig den første løsning.

Stolperne bør altid støbes, og her er grunden til at vi år efter år har fulgt - og følger - denne retning:

 • 9 ud af 10 forbrugeres indboforsikringer kræver det, for at man er berettiget til hjælp ved storm- eller okanskader.
  • Du som forbruger, har størst chance for at få hjælp hvis et hegn til 20-50.000 kr lægger sig helt eller delvist ned i en efterårsstorm eller orkan.
  • HUSK i den sammenhæng, at der ikke kun skal afholdes udgifter til et nyt hegn, men at prisen reelt kan ende op på 2-3 gange den pris du gav for dit hegn, idet det gamle hegn skal ryddes, og nyt hegn skal indkøbes.
 • En korrekt udført støbningen får hegnet til at stå stabilt.
  • Tænk blot på hvordan en parasol ville "opføre sig", hvis den stod uden en parasolfod! Sådan vil et hegn også reagere når det påvirkes af vinden.

Foruden at kontrollere din forsikringspolice, så henviser vi til følgende eksterne kilder som deler vores synspunkt.

En forkert udført støbning - eller en støbning uden man har monteret en "membran" mellem træ og den fugtige beton/jord/stabilgrus - kan skade stolpen. Læs mere nedenfor.


STABILGRUS VS. STØBNING

Forskellen på stabilgrus og støbning af hegnsstolper

"...stolperne krymper, og herved kommer vand ind mellem træstolpen og støbningen. Det vil få stolpen til at rådne hurtigere."

Måske er du stødt på denne forklaring i din søgen efter den rigtige måde at sætte din hegnsstolpe på.

Måske har du også hørt at "det rigtigste vil være at sætte dem i stabilgrus alene".

Ganske få leverandører / montører, hævder at støbning er dybt forkert, og at du bør sætte stolperne i stabilgrus i stedet.

Påstanden er, at når stolperne "trækker sig", dvs naturligt krymper pga. de tørre ind, vil der blive skabt et mellemrum på ganske få millimeter mellem stolpe og fundering (støbningen), og at dette vil få stolpen til at rådne hurtigt, idet vand da vil ligge mellem elementerne, og "op fugte" træet vedvarende. Det sker ikke med brug af stabilgrus. Eller er det nu også korrekt?

At træet trækker sig sammen er korrekt. Det er helt naturligt for udendørs træprodukter generelt.

At stabilgrus dræner, det er også korrekt!

At vand ikke kan løbe væk fra træet, hvis man har støbt, er ikke 100% korrekt, medmindre man har ladet sin støbning gå hele vejen ned - under - stolpen.

Uden yderligere beskyttelse (læs: Postsaver® Folie. Omtales længere nede på siden), som membran mellem træet og betonen / stabilgruset, så ville en fuldstøbning op til jordoverfladen - altså en støbning der anlægges i hele hullets højde - være forkert.

Uden yderligere beskyttelse (læs: Postsaver® Folie. Omtales længere nede på siden), og hvis man vælger at set bort fra det krav ens forsikringsselskabs stiler, og i stedet vælger stabilgrus-løsningen - alene, altså kun stabilgrus uden yderligere beskyttelse, og fordi man tror på at den drænende effekt i forhold til træet er "smart" - så har man til dels ret... men kun for en periode.

Over årerne vil ukrudt og lign. holde på fugten omkring jordniveauet (+5 cm over og -30 cm nedenfor), og herved får stolpen altså kun en "stakket frist" før de forhold som skal være tilstede for at træet rådner (konstant fugt, ilt, og mikroorganismer), bevirker at forrådnelsen af træet sætter ind.

LÆS MERE: Råd i træstolper - Nordisk Træbeskyttelse ApS

LÆS MERE: Stolper i jorden - Nordisk Træbeskyttelse ApS


METODER TIL AT MONTERE HEGNSSTOLPER

Hegnsstolper før de bliver cylinderdrejet og trykimprægneret
Støbning eller stabilgrus til hegnsstolper

* Sikret mod at hegnsstolpen rådner i jordniveau (jordråd) inden for de første 8-15 år.

** Stabilgrus dræner, men overtid antager det øvre gruslag omkring stolpen, jordlignende forhold. Der vil vokse grønt som holder på fugten omkring træet.

*** Postsaver produkterne forlænger levetiden MARKANT, men ikke "for evigt". Der ydes 20 års produktgaranti fra den nordisk Distributør.


VOR ANBEFALET OPBYGNING FOR MAXIMAL LEVETID

I nedenstående illustration kan du se hvordan den ovenfor anbefalet løsning tager sig ud i praksis.

Sådan opsætter du en hegnsstolpe og sikre maximal levetid i forhold til råd

LÆS MERE: Støbning af stolper fra Nordisk Træbeskyttelse ApS


POSTSAVER® FOLIE - SÅ KAN DU TRYKT STØBE OMKRING STOLPEN

Støbning af stolper med postsaver folie

Når man beregner et tilbud på ethvert hegn hos Alcatraz Hegn & Rundtræ ApS, bliver man bedt om at vælge støbning (og Postsaver® Folie), til eller fra.

Selvfølgelig betyder tilføjelse af disse to elementer, at hegnet bliver lidt dyre i indkøb, men det er intet i forhold til de omkostninger kan får inden for 8-12 år, hvis man skal forfra med et nyt hegnsprojekt pga. en stormskade, eller at stolperne er rådnet over, tidligere end man kunne havde troet.

Foruden ovenstående konklusioner (tabellen), anbefaler vi at du vælger hegnsstolper - og tilbehør - ud fra:

 • Dén træsort du syntes er pænest i din have (til hegnets farver måske)
 • Om du er "for eller imod" imprægneret træ i din havejord. Miljøet.

HUSK blot - uanset dit valg af stolpe og om du vælger at støbe eller anvende stabilgrus - så bør du huske og monterer et Postsaver® Folie

KØB Postsaver produkterne fra Nordisk Træbeskyttelse ApS

LÆS MERE: Støbning af stolper fra Nordisk Træbeskyttelse ApS
Betaling kan ske med: